Despre program
SCOLI PENTRU UN VIITOR VERDE – EDUPET este un program educational national, ce vizeaza educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului.Obiectivul acestui program este constientizarea de catre elevi a problemelor de mediu generate de ambalaje si deseuri din ambalaje (mai ales deseuri din plastic si ambalaje tip PET) si educarea copiilor in spiritul unui comportament prietenos fata de mediu, prin participarea directa la colectarea si reciclarea recipientelor PET.
Activitatile din acest concurs au ca scop colectarea selectiva a recipientelor PET, compactarea lor in vederea introducerii in circuitul de reciclare in cadrul unui concurs national organizat intre "echipe verzi" formate din elevi.
Proiectul SCOLI PENTRU UN VIITOR VERDE- EDUPET se adreseaza elevilor din toate unitatile de invatamant preuniversitar din Romania inscrise in concurs prin asigurarea unui cadru de participare activa la colectarea si reciclarea recipientelor PET si vizeaza realizarea de activitati instructiv-educative, cu scopul de a informa, educa si constientiza elevii, cadrele didactice, parintii si si comunitatile locale in legatura cu impactul deseurilor nedegradabile asupra mediului.
Despre TEPET
Ce este PET-ul? PET este prescurtarea de la polietilen tereftalat si se prezinta sub forma unei rasini (o forma de poliester - polimer termoplastic). Mai precis, polietilenul tereftalat este o combinatie a doua monomere: etilen glicol modificat si acid tereftalic purificat. Acesta a devenit un material foarte raspandit in industria alimentara (imbuteliere de bauturi racoritoare, apa, lactate, ulei, otet etc.), fiind ieftin, usor,rezistent la socuri, reciclabil.
Ambalajele PET, ca dealtfel toate materialele plastice, nu sunt biodegradabile, persistand in locatiile de depozitare sute de ani. In plus, nu trebuie omis caracterul inestetic al PET-urilor care plutesc pe rauri sau lacuri, care strica aspectul spatiilor naturale si care, prin volumul lor mare, agreseaza orice tip de peisaj. Insa acest material plastic are o calitate: poate fi reciclat.
Situatia actuala, de agresiune asupra mediului, este provocata de faptul ca populatia nu este constienta de impactul negativ pe care deseurile nedegradabile, cum este PET-ul, il au asupra calitatii mediului si din cauza lipsei educatiei in spiritul comportamentului prietenos fata de natura.
Rezolvarea problemelor create de poluarea mediului cu recipiente PET nedegradabile este una stringenta pentru tara noastra. In Romania se golesc anual circa 3 miliarde de bucati, adica aproximativ. 140.000 de tone de ambalaje din PET. Din aceasta cantitate imensa, o mare parte ajunge in natura, poluand spatiile publice, padurile, raurile. O parte
însemnata parcurge drumul costisitor si la fel de poluator al colectarii deseurilor menajere, de la cosul de gunoi din gospodarii ajungand la gropile ecologice. Doar circa 20.000 de tone (15%) sunt reciclate ca materie prima pentru industria de mase plastice si fibre sintetice. Volumul produselor ambalate in PET-uri este in crestere. Eficienta scazuta a
recuperarii ambalajelor PET se datoreaza unui raport nefavorabil dintre volum si greutate.
Din cauza volulumului mare, minuirea PET-urilor este greoaie, depozitarea si transportul produc cheltuieli mari. Problema cheie a eficientei recuperarii flacoanelor PET consta in faptul ca deseurile se produc in foarte multe locuri in cantitati mici.
Recuperarea si reciclarea PET-urilor ajunse la gunoi presupune un flux tehnologic costisitor si consum mare de energie electrica, combustibil si substante chimice si emisie de CO2.
Sistemul TEPET asigura reducerea volumului ambalajelor tip PET prin termopresare.
Avantajele sistemului TEPET:
Reducerea volumului PET-urilor cu 92%; aceasta reducere este definitiva, spre deosebire spre alte tipuri de compactare. Depozitare si transport eficient. Proces de reciclare mai scurt, mai ieftin. Consum de energie redus. Emisiile de CO2 mai mici.
Principiul de functionare se bazeaza pe componenta electrica de încalzire. Caldura directionata catre partea superioara a PETului are ca efect topirea acestuia si, supunandu-l la presiunea partii superioare a aparatului, PET-ul este presat spre interior rezultand o comprimare a PET-ului sub forma unui acordeon. Aparatul se livreaza cu toate accesoriile necesare.
Aparatul de compactare TEPET a fost brevetat si omologat in toate tarile europene si in multe alte tari de pe toate continentele. Poseda toate autorizatiile de securite si de mediu.
De asemenea, studii elaborate de experti de mediu independenti dovedesc ca metoda reciclarii recipientelor PET care se bazeaza pe utilizarea aparatului de compactare TEPET este cea mai economica, mai curata si mai mica consumatoare de energie metoda dintre toate posibilitatile utilizate in prezent. In ciuda consumului de energie electrica (de fapt un consum minim), este si cea mai ecologica metoda, in comparatie cu fluxul obisnuit al colectarii si reciclarii PET-urilor unde se produce consum de carburant cu transportul ineficient. In cazul compactarii mecanice intervine in plus operatiunea de balotare care trebuie facuta cu un utilaj mecanic, consumator de energie. De asemena, PET –urile compactate mecanic au tendinta de asi revenii la forma initiala daca nu sunt balotate imediat.
Metoda TEPET necesita cel mai mic consum de energie si produce cea mai mica emisie de CO2.
Etapele reciclarii prin sistemul TEPET
a. Colectarea si compactarea. Consumatorul produselor ambalate in recipiente PET nu mai arunca flaconul in gunoi dupa golire, ci il compacteaza cu ajutorul aparatului TEPET. Recipientul PET, in loc sa devina deseu nedegradabil, dupa compactare a parcurs prima etapa de reciclare si devine un material semireciclat;
b. Depozitarea. Recipientele PET compactate sunt depozitate cu usurinta in saci de rafie/plastic/hartie in asteptarea reciclarii; avantaje: manuire confortabila; economie spatiu de depozitare;
c. Expedierea. Recipientele PET compactate si colectate vor fi transportate/expediate la centrul de reciclare PET in vederea reciclarii; avantaje: transport eficieient, colectate din foarte multe locuri;
d. Reciclarea. PET-urile sunt trecute printr-o tehnologie de spalare si macinare in unitati specializate, unde au fost expediate de la centrele de colectare. Produsul obtinut, denumit "fulgi", constituie materie prima pentru industria de mase plastice in productia de granule, fibre sintetice, curele, ambalaje etc.
Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul http://scolipentruunviitorverde.ro.
La Gradiniţa Nr. 1 Rm. Vâlcea exista un aparat de comprimare a PET-urilor cu ajutorul caruia preşcolarii vor ajuta la reciclarea recipientelor PET.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu